Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 2/2024 
(Kwiecień - Czerwiec
)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 2/2024, w którym znajdują się m.in. prezentacje kolekcji nominowanych w I etapie konkursu „Perły Ceramiki UE 2024”; artykuły dotyczące polskiego rynku płytek ceramicznych w I kwartale 2024 roku oraz eksportu hiszpańskich płytek ceramicznych w 2023 roku. W tym wydaniu zamieszczamy też wywiad z Alberto Echavarria, sekretarzem generalnym ASCER, a także rozmowę z Ferdynandem Gackim, Prezesem Zarządu Polskiej Unii Ceramicznej na temat Branżowego Centrum Umiejętności w Opocznie. W numerze Czytelnicy znajdą także omówienie błędów popełnianych podczas układania płytek wielkoformatowych.

 

 

Płytki ceramiczne w gastronomii

Ze względu na wielkość, sposób przygotowywania produktów, półproduktów i gotowych dań wykończenie powierzchni posadzek i ścian w obiektach gastronomicznych znacznie różni się – poczynając od kioskowych typu fast food, przez zakładowe i szkolne stołówki, aż po wyspecjalizowane duże kuchnie – cateringowe lub hotelowe. W tych wszystkich obiektach, a więc związanych ze zbiorowym żywieniem obowiązują, oprócz przepisów wynikających z Prawa budowlanego, również zaostrzone wymagania związane z higieną oraz bezpieczeństwem, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie wynikające z logistyki pomieszczeń i warunków pracy. Decydując się na okładziny ceramiczne posadzek i ścian w obiektach gastronomii należy określić, jakie wymagania powinny one spełniać. Nie jest jednak możliwe unormowanie wszystkich realizowanych rozwiązań ze względu na dużą różnorodność obiektów – zarówno co do wielkości, jak i zasad funkcjonowania.

Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!