Ze względu na wielkość, sposób przygotowywania produktów, półproduktów i gotowych dań wykończenie powierzchni posadzek i ścian w obiektach gastronomicznych znacznie różni się – poczynając od kioskowych typu fast food, przez zakładowe i szkolne stołówki, aż po wyspecjalizowane duże kuchnie – cateringowe lub hotelowe. W tych wszystkich obiektach, a więc związanych ze zbiorowym żywieniem obowiązują, oprócz przepisów wynikających z Prawa budowlanego, również zaostrzone wymagania związane z higieną oraz bezpieczeństwem, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie wynikające z logistyki pomieszczeń i warunków pracy. Decydując się na okładziny ceramiczne posadzek i ścian w obiektach gastronomii należy określić, jakie wymagania powinny one spełniać. Nie jest jednak możliwe unormowanie wszystkich realizowanych rozwiązań ze względu na dużą różnorodność obiektów – zarówno co do wielkości, jak i zasad funkcjonowania.
Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!