W kuchniach ośrodków zbiorowego żywienia, pomieszczeniach w zakładach spożywczych, browarach, mleczarniach, rzeźniach, zakładach przetwórstwa rybnego, ubojniach, zakładach mięsnych itp. mamy do czynienia z obciążeniem wodą bieżącą lub wilgocią, częstym myciem, koniecznością dezynfekcji itp. W związku z tym, że woda zawiera agresywne związki chemiczne, środki czyszczące, możliwe jest także dodatkowe obciążenie mechaniczne.
Rozwiązanie z okładziną ceramiczną (a więc w praktyce z uszczelnieniem zespolonym z elastycznej żywicy reaktywnej) wymaga nie tylko zaprojektowania , ułożenia płytek, ale i określenia, w dokumentacji technicznej, konkretnego rodzaju płytek albo minimalnych parametrów, którymi muszą się one cechować. Płytki na posadzki przemysłowe muszą spełniać wymagania dotyczące odporności mechanicznej, odporności na zabrudzenia czy bezpieczeństwa użytkowania (śliskości).