Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 2/2024 
(Kwiecień - Czerwiec
)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 2/2024, w którym znajdują się m.in. prezentacje kolekcji nominowanych w I etapie konkursu „Perły Ceramiki UE 2024”; artykuły dotyczące polskiego rynku płytek ceramicznych w I kwartale 2024 roku oraz eksportu hiszpańskich płytek ceramicznych w 2023 roku. W tym wydaniu zamieszczamy też wywiad z Alberto Echavarria, sekretarzem generalnym ASCER, a także rozmowę z Ferdynandem Gackim, Prezesem Zarządu Polskiej Unii Ceramicznej na temat Branżowego Centrum Umiejętności w Opocznie. W numerze Czytelnicy znajdą także omówienie błędów popełnianych podczas układania płytek wielkoformatowych.

 

 

Płytki ceramiczne w przemyśle spożywczym

Nim dokonamy właściwego wyboru płytek, należy zdecydować, jakie wymagania muszą spełniać okładziny posadzek i ścian. Są to przede wszystkim wymagania dotyczące higieny, bezpieczeństwa antypoślizgowego, a w niektórych zakładach spożywczych również odporności na działanie określonych związków chemicznych, mrozoodporności oraz antystatyczności. Wymagania higieniczne są częściowo określone krajowymi przepisami, a częściowo ujęte w standardach Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwanego systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points).

Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!