Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2024 
(Styczeń - Marzec
)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2024, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2023”; wypowiedzi przedstawicieli producentów, importerów i dystrybutorów płytek ceramicznych podsumowujących wyniki poprzedniego roku, a także artykuły omawiające wyniki rynku płytek w 2023 r.; wywiady : z Romanem Blazickiem- Prezesem Europejskiej Federacji Producentów Płytek Ceramicznych , z Mario Lenzu – Dyrektorem Sprzedaży spółki Colorobbia Polska a także z Barbarą Węgrzyn, współzałożycielką Akademii Dobrego Projektu . W numerze Czytelnicy znajdą także omówienie zagadnień dotyczących gruntowania podłoża pod płytki a także układania płytek na tynkach gipsowych.

 

 

Jakie wymagania powinny spełniać posadzki w kuchniach przemysłowych

Posadzki i ściany w dużych kuchniach przemysłowych powinny być trwale chronione przed wnikaniem wilgoci, nawet podczas długookresowego spłukiwania wodą oraz poddawania działaniu wód agresywnych, agresywnych środków czyszczących i dużego obciążenia mechanicznego (mycie wysokociśnieniowymi aparatami czyszczącymi).

Zgodnie z klasyfikacją Niemieckiego Instytutu Techniki Budowlanej (DIBT) pomieszczenia te są zaliczane do klasy obciążenia C, a wg Instrukcji Niemieckiego Związku Rzemiosła Budowlanego (ZDB), należą do klasy obciążenia wilgocią FBK IV. Ponadto w kuchniach przemysłowych powierzchni podłóg i ścian stawiane są wysokie wymagania higieniczne ze względu na styczność ze środkami żywności:
- podłogi nie mogą przepuszczać wody muszą i być odporne na działanie środków dezynfekcyjnych, a ich konstrukcja powinna umożliwiać odprowadzenie wód ściekowych;
- powierzchnia ścian powinna być gładka, nienasiąkliwa i zmywalna.