Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2024 
(Styczeń - Marzec
)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2024, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2023”; wypowiedzi przedstawicieli producentów, importerów i dystrybutorów płytek ceramicznych podsumowujących wyniki poprzedniego roku, a także artykuły omawiające wyniki rynku płytek w 2023 r.; wywiady : z Romanem Blazickiem- Prezesem Europejskiej Federacji Producentów Płytek Ceramicznych , z Mario Lenzu – Dyrektorem Sprzedaży spółki Colorobbia Polska a także z Barbarą Węgrzyn, współzałożycielką Akademii Dobrego Projektu . W numerze Czytelnicy znajdą także omówienie zagadnień dotyczących gruntowania podłoża pod płytki a także układania płytek na tynkach gipsowych.

 

 

Płytki ceramiczne w gastronomii

Ze względu na wielkość, sposób przygotowywania produktów, półproduktów i gotowych dań wykończenie powierzchni posadzek i ścian w obiektach gastronomicznych znacznie różni się – poczynając od kioskowych typu fast food, przez zakładowe i szkolne stołówki, aż po wyspecjalizowane duże kuchnie – cateringowe lub hotelowe. W tych wszystkich obiektach, a więc związanych ze zbiorowym żywieniem obowiązują, oprócz przepisów wynikających z Prawa budowlanego, również zaostrzone wymagania związane z higieną oraz bezpieczeństwem, zapewniającym prawidłowe funkcjonowanie wynikające z logistyki pomieszczeń i warunków pracy. Decydując się na okładziny ceramiczne posadzek i ścian w obiektach gastronomii należy określić, jakie wymagania powinny one spełniać. Nie jest jednak możliwe unormowanie wszystkich realizowanych rozwiązań ze względu na dużą różnorodność obiektów – zarówno co do wielkości, jak i zasad funkcjonowania.

Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!