Wokół Płytek Ceramicznych
ISSN 1429-9089, e-ISSN 2449-9870

Numer 1/2024 
(Styczeń - Marzec
)

Zapraszamy do lektury kwartalnika „Wokół Płytek Ceramicznych” nr 1/2024, w którym znajdują się m.in. relacja z Gali Laureatów konkursu „Perły Ceramiki UE 2023”; wypowiedzi przedstawicieli producentów, importerów i dystrybutorów płytek ceramicznych podsumowujących wyniki poprzedniego roku, a także artykuły omawiające wyniki rynku płytek w 2023 r.; wywiady : z Romanem Blazickiem- Prezesem Europejskiej Federacji Producentów Płytek Ceramicznych , z Mario Lenzu – Dyrektorem Sprzedaży spółki Colorobbia Polska a także z Barbarą Węgrzyn, współzałożycielką Akademii Dobrego Projektu . W numerze Czytelnicy znajdą także omówienie zagadnień dotyczących gruntowania podłoża pod płytki a także układania płytek na tynkach gipsowych.

 

 

Płytki ceramiczne w przemyśle spożywczym

Nim dokonamy właściwego wyboru płytek, należy zdecydować, jakie wymagania muszą spełniać okładziny posadzek i ścian. Są to przede wszystkim wymagania dotyczące higieny, bezpieczeństwa antypoślizgowego, a w niektórych zakładach spożywczych również odporności na działanie określonych związków chemicznych, mrozoodporności oraz antystatyczności. Wymagania higieniczne są częściowo określone krajowymi przepisami, a częściowo ujęte w standardach Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli, zwanego systemem HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points).

Artykuł w całości zamieszczony w wydaniu papierowym!